Áder János köztársaság elnök előadása a gyulai karon

A Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karán tartott előadást Áder János köztársaság elnök úr "Az elszabaduló klímaváltozástól a fenntartható fejlődésig - okok, megoldások, lehetőségek" címmel. Az eseményen dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora köszöntötte a megjelenteket.

Az elnöki előadást megelőzően dr. Görgényi Ernő polgármester tartotta meg bemutatóját, Gyula, a zöld város címmel. A városi vezető bemutatta azokat a környezetkímélő beruházásokat, mely során jelentős energiamegtakarítást ért el a település. A városvezető végül bejelentette, hogy a Virtuális erőmű program részeként a város jogosulttá vált az Energiahatékony önkormányzat 2019 cím viselésére. Az előadáson részt vett dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és dr. Kovács József országgyűlési képviselő is.

 

A köztársasági elnök beszégében csupán az elmúlt egy év eseményeival szemleltetve bemutatta a hallgatóságnak a klímaváltozás közetkezményeit. Az államfő emlékeztetett a Bahamákat sújtó hurrikánra, amely óránként közel 300 kilométeres széllel járt és 3000 halálos áldozatot követelt, valamint felidézte a két ével ezelőtt Houstonban történteket, amikor két nap alatt nagyjából 50 balatonnyi eső hullott az amerikai városra és környékére. Ilyen viharoknak semmiféle infrastruktúra nem tud ellenállni – szögezte le.

Napjainkra a tudományban már majdnem százszázalékos konszenzus alakult ki, hogy a klímaváltozásért elsősorban az emberi tevékenység a felelős – mondta a köztársasági elnök.

A drasztikus változásokra jellemző, hogy 1980 és 1990 között maximum 50 milliárd dollárt ér el évente a természeti katasztrófák okozta károk nagysága, az elmúlt tíz évben azonban nem volt olyan esztendő, amikor ez az összeg kevesebb lett volna 100 milliárd dollárnál – mondta Áder János.

Az előadó elmondta: az új energiatermelő technológiák, kapacitások megteremtése mellett legalább ilyen fontos az épületek energiahatékonyságának növelése, a geotermikus energia nagyobb mértékű hasznosítása, a közlekedés, benne a tömegközlekedés elektronizálása, vagy gázüzemű, illetve hibrid meghajtásra való átállítása.

Az előadást a középiskolás diákok mellett a gyulai kar első évfolyamos Ápolás és betegellátás, Egészségügyi szervező és Szociális munka alapszakos hallgatói is meghallgatták.

 

Kategória 
Előadások Hírek