Dr. Beke Szilvia tanulmánya nemzetközi szaklapban | Gál Ferenc Főiskola - Egészség- és Szociális Tudományi Kar

Dr. Beke Szilvia tanulmánya nemzetközi szaklapban

Az akut miokardiális infarktus korai ellátása és annak területi különbségei Békés megyében (Early treatment of acute myocardial infarction and its regional differences in Békés county) címmel jelent meg Dr. Beke Szilvia tanulmánya a Deturope nemzetközi szaklapban.

A Deturope 2019. évi 1. számában megjelent tanulmány az akut miokardiális infarktus ellátása során felmerülő területi különbségekre igyekszik rávilágítani, egy immáron három éves kutatási projekt eredményeként, melynek minta területét Békés megye adta. A tanulmány ezt a korai ellátást vizsgálja statisztikai elemzéssel, a cél átfogó kép kialakítása Békés megye jelenlegi helyzetéről, mind a szív-és érrendszeri megbetegedések (főként infarktus), mind pedig a prehospitális, illetve hospitális ellátás területén. A korszerű ellátás tekintetében Békés megyének több szempontból vizsgálatra érdemes helyzete van, az elmúlt időszakban mind a prehospitális mind pedig a hospitális ellátás területén fejlődést figyelhetünk meg. Két új mentőállomás került átadásra a megyében, 2013 óta pedig a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházában is működik invazív kardiológiai részleg.
A tanulmány rávilágít arra, hogy az elmúlt időszak fejlesztései jelentős eredményeket hozott az itt élők egészségi állapotát tekintve, azonban a halálozási adatok további cselekvésre sarkalnak.

 

Kategória 
Hírek Konferenciák