Hírvivők Konferencia Békésen | Gál Ferenc Főiskola - Egészség- és Szociális Tudományi Kar

Hírvivők Konferencia Békésen

A tavaszi, szegedi VI. HÍRVIVŐK után 2019. november 15-én újabb konferencia megrendezésére kerül sor a GFF Békési Szakképző Iskolában.
A konferencia témája: Pusztító és gyógyító érzelmek

Az érzelmek meghatározó szerepet játszanak életünkben, ugyanakkor hajlamosak vagyunk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk, elnyomjuk vagy leértékeljük őket. Zavarnak minket nappal, zavarnak a testünkben, zavarnak éjjel, mert miattuk és róluk álmodunk, zavarnak, mert árulkodnak rólunk, amikor kiülnek az arcunkra. És ami a legfélelmetesebb bennük, hogy megváltoztatják az életünk irányát, sőt fejetetejére állíthatják az életünket, amivel nagyban befolyásolják munkánkat, párkapcsolatunkat, közösségben betöltött szerepünket. Gondoljunk például a szerelem vagy az elidegenedés érzésére.

Legtöbben a haragot negatív és romboló érzelemnek tartják, pedig a harag egészségünk őre is. A harag érzése hozzátartozik az életünkhöz, kifejezi az életünkért való küzdelmet, hiszen folyamatosan akadályokat és korlátokat kell legyőznünk. Az életért való harag épít, a rosszul irányított és a felgyűlt harag azonban rombol.

A haragnak komoly jelző funkciója van. Jelzi a határokat. Ezért fontos, hogy megengedjük magunknak, hogy tudatosuljon bennünk. A harag azt jelzi számunkra, hogy milyen fontos értékek rejlenek a helyzetben. Először meg kell látnunk, hogy milyen értéket véd a harag. Ha ezt megláttuk, akkor azt is meg tudjuk látni, hogy nem biztos, hogy arra haragszunk, akire vagy amire kellene.

Lehet, hogy szükségleteink kielégítését olyanoktól várjuk, akik nem is tudják megadni azt nekünk. Ha a harag kigyógyul a vakságból és láthatóvá válik, akkor képessé lesz arra, hogy megtalálja a megfelelő kifejezési formát: lehet egy másik emberhez intézett határozott kérés, lehet egy helyzetből való kivonulás, lehet a régi rend felforgatása ott, ahol szükséges, de lehet elfogadás vagy megbocsátás cselekvése.

A megbocsátás révén az egészségtelen harag egészségessé válik, a helyére kerül, és csak ott fog jelentkezni és olyan mértékben, ahol szükséges. A megbocsátás nem jelenti a harag eltörlését, elnyomását. A haraggal való lélektani munka nélkül nem jöhet létre a megbocsátás.

A békéhez, a belső harmóniához szeretettel kell tekintenünk a bennünk és a körülöttünk levő „ellenségre”. A belső békéhez a kontempláció útja is szükséges, amely által a nyugalom és a szeretet belső terébe juthatunk. Végső soron a szeretet békíti ki a vitatkozó embereket, és a szeretet győzi le belső meghasonlottságunkat.

 „Boldogok, akik békét teremtenek, mert őket Isten fiainak fogják hívni” (Mt 5,9) – ez lesz a békeszerzők boldogsága.

A konferencia témái izgalmas kérdéseket érintenek: Hit és érzelem, A missziós munka gyógyító hatása vegyes felekezetű közösségben, A hit gyógyító ereje természettudományos megközelítésben, Az iskola ártó-védő hatásai, A megbocsátás hatása a mentális- és a fizikai egészségünkre, A nyelvtanítás/tanulás és az érzelmek kapcsolata, Az érzelmi intelligencia szerepe napjaink szakképzésében.

Jelentkezési határidő: 2019. november 13.

Online jelentkezési lap    Pedagógus-továbbképzés igazolás igénylése

Szeretettel hívjuk és várjuk a konferenciára, illetve továbbképzési programra!

 

Kategória 
Konferenciák