Magyar Tudomány Ünnepe a gyulai karon

2018. november 28-án a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kara adott otthont a Prevenció jelentősége az egészségmegőrzésben című konferenciának.

A rendezvényt Dr. Homoki Andrea dékánhelyettes nyitotta meg. Elmondta, hogy az esemény a Magyar Tudomány Ünnepe 2018 elnevezésű programsorozat keretein belül valósult meg, mely a Magyar Tudományos Akadémia egy hónapon át tartó országos rendezvénye. A docens asszony kifejtette, hog ebben az évben a prevenció, vagyis a megelőzés témája került az esemény középpontjába, hiszen a különböző testi, lelki megbetegedések kialakulásának megakadályozása a tudományos és a mindennapi életben egyaránt aktuális kérdéseket vet föl.

A szakmai délelőtt moderátora Dr. Párduczné Szöllősi Andrea volt, aki felkonferálta az idei konferencia három előadóját.

Petróczi Erzsébet a kiégésről tartott előadást, melyet felgyorsult társadalmunk egyik fenyegető veszélyeként mutatott be. Az érintettek közül a szociális szférában dolgozókat emelte ki, mivel a lelkiismeretesség, és az empátia fokozott hatást gyakorol az ember lelki egészségére. A doktornő Mókuskerék című előadásában többek között tanácsokat adott a kiégés elkerülésére, esetleges kezelésére, például a különböző hobbi, kézműves megnyilvánulás, sporttevékenység folytatása által levezethető a lelki feszültség, visszanyerhető az elveszett életöröm és energia.

Dr. Vincze Gábor főorvos a Demencia témakörét ismertette a hallgatósággal. Az pszichiátriai szakember bemutatta az időskor egyik jellegzetes betegségtípusát, részletesen ismertetve a kórtüneteit, a felismerésének módját és az esetleges kezelési módokat.

Dr. Bánhegyi Róbert  osztályvezető-helyettes főorvos az emlőrák betegségének kezeléséről tartott előadást. Ismertetőjében elmondta, hogy ez a betegség esetszám tekintetében a harmadik, a nőket érintő betegségek rangsorában. Az onkológus felhívta a figyelmet a betegség korai felismerésének, valamint a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára.

 

Kategória 
Hírek Konferenciák