Tájékoztató a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáról | Gál Ferenc Főiskola - Egészség- és Szociális Tudományi Kar

Tájékoztató a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáról

Mi a felvételi szakmai vizsga, és kikre vonatkozhat?

A szociális munka alapszakunkra jelentkezők az emelt szintű érettségi vizsgakövetelmény feltételét felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesíthetik, ha az adott tantárgyból (a felsorolt tárgyak közül kell egyet emelt szinten teljesíteni):

 • angol/francia/német/olasz/orosz/spanyol nyelv,
 • magyar nyelv és irodalom,
 • matematika,
 • társadalomismeret,
 • történelem

a kétszintű érettségi vizsga bevezetése (2005) előtt szerzett érettségi vizsgaeredménnyel rendelkeznek.

Ha a jelentkező a felvételi szakmai vizsgán „megfelelt” minősítést (legalább 45%-os eredményt) ér el, abban az esetben a vizsga kiváltja az emelt szintű érettségi követelményt, és a felvételi eljárás pontszámítása során 50 többletpontot kap (de kizárólag azon jelentkezései esetén, ahol az adott tantárgyból követelmény az emelt szintű érettségi).

Fontos: a felvételi szakmai vizsga eredménye csak „megfelelt” vagy „nem felelt meg” lehet. A felvételi pontszámítás során az érettségi eredmények alapján kapott pontjait nem a felvételi szakmai vizsga %-os eredménye fogja meghatározni, hanem az adott tantárgyból megszerzett korábbi érettségi vizsgaeredménye.

További tudnivalók a felvételi szakmai vizsgákról:

 • Jelentkezni a központi felvételi eljárás keretében, annak határidejéig lehet.
 • Amennyiben a felvételi eljárás során több olyan intézménybe/szakra is jelentkezik, ahol az adott vizsgatárgyból emelt szintű érettségi követelmény érvényes, a felvételi szakmai vizsgát csak egyszer kell letennie, melyre a jelentkezéskor meghatározott sorrendben előrébb rangsorolt felsőoktatási intézményben fog sor kerülni. Ez esetben a vizsga eredményét a többi intézményben/szakon is el kell fogadni.
 • A vizsga pontos napjáról, időpontjáról és helyszínéről szóló tájékoztatást az érintett felsőoktatási intézményből kiküldött vizsgabehívóban fogja megkapni.
 • A felvételi szakmai vizsga eredménye csak az adott évi felvételi eljárásban használható fel, nem eredményez az adott tárgyból emelt szintű érettségi tanúsítványt.

Figyelem! Nem élhetnek ezzel a lehetőséggel:

 • akik érettségi bizonyítványukat már a kétszintű érettségi vizsgarendszerben szerezték meg, függetlenül az érettségi vizsgatárgyaiktól
 • akik olyan szakra jelentkeznek, ahol az adott tárgyból nem követelmény az emelt szintű érettségi (tehát az ápolás és betegellátás, illetve az egészségügyi szervező szakjainkon erre nincs lehetőség, mivel ott nincs emelt szintű érettségi követelmény)

Jelentkezés a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára az E-felvételi rendszerében:

 1. Az e-felvételi „Adatok szerkesztése” menüpontjában (a 01. „A jelentkező adatai” és a 02. „A jelentkezés” mezők értelemszerű kitöltését követően) válassza ki a 03. „A jelentkező eredményei” mezőben az „Érettségi eredmények” pontot.
 2. Itt a „Bizonyítvány” adatlapon az érettségi eredményei kitöltését követően görgessen le az oldal aljára a „Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga” adatlaphoz.
 3. A tudnivalók elolvasását követően kattintson az „Új felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára jelentkezés rögzítése” mezőre.
 4. A legördülő listából válassza ki a megjelenő tantárgyak közül azt, amelyikből felvételi szakmai vizsgát szeretne tenni. Csak azok a tantárgyak fognak a listában megjelenni, melyek valamelyik megjelölt szakján emelt szintű érettségi vizsgatárgyként elfogadhatóak.

(Megjegyzés: a rendszer megengedné egynél több vizsgatárgy felvételét is, azonban, mivel a szociális munka alapszakon csak egy emelt szintű érettségi vizsgatárgy megléte az előírás, ezért mindkettő felvételi szakmai vizsga sikeres teljesítése esetén is csak az egyik jogcímén kaphatná meg az 50 többletpontot.)

További információ: https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_201...

Kategória 
Felvételizőknek Hírek