Kiállítás nyílt a gyulai felsőoktatás elmúlt 25 évéről | Gál Ferenc Főiskola - Egészség- és Szociális Tudományi Kar

Kiállítás nyílt a gyulai felsőoktatás elmúlt 25 évéről

Jubileumi évfordulót ünnepel idén Intézetünk, amelynek ünnepi eseményei január 23-án, a 25 éves a gyulai felsőoktatás című kiállítás megnyitójával indultak útjukra. A tárlat a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának Egészségtudományi Intézetében, a könyvtárban rendezték be, amelynek megnyitóján beszédet mondott Pocsay Gábor, Gyula első szabadon megválasztott polgármestere, Pintér Miklós, a főiskola első igazgatója, Görgényi Ernő polgármester, valamint Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora. A kiállítást Kovács József országgyűlési képviselő nyitotta meg.

A várost 1990 és 1994 között polgármesterként irányító Pocsay Gábor nyugalmazott főorvos elmondta, Gyulán évtizedek óta igény mutatkozott felsőoktatási képzésre. Ennek egyik oka az volt, hogy a városban működött az ország egyik legnagyobb kórháza, ahol mindig szükség volt minőségi szakmai utánpótlásra. Ezért indult el 1993-ban, 41 diplomás ápoló hallgatóval a gyulai főiskolai képzés.

Városunk volt polgármester úgy fogalmazott, hogy a sok siker, a számtalan diplomát szerzett diák és a számos sikeres életpálya ellenére a jelenben is rengeteg feladatuk van.

Hihetetlen, hogy itt lehet, hiszen 1949-ben kezdett a felsőoktatásban tanítani – mondta Pintér Miklós, az intézmény első igazgatója. Szerencsésnek mondta magát, mert az induláskor sikerült olyan munkatársakat találnia, akikkel gördülékeny és sikeres lehetett a munka. Kiemelte, hogy tanártársaival igyekeztek mélyreható, szakmailag korrekt tudást átadni a diákoknak, amely sikeresnek bizonyult.

– Tisztelet a szellem és tudás embereinek, akik bármit is tevőlegesen cselekedtek az elmúlt huszonöt évben azért, hogy a gyulai felsőoktatás elinduljon, fennmaradjon, és most egy új kezdet reményében ünnepelhessük a jubileumot – kezdte Görgényi Ernő. Mint mondta, a feltételek adottak voltak a főiskola indulásához, már csak néhány bátor ember kellett, hogy megvalósíthassák az álmot.

– Igazuk volt mindazoknak, akik nevüket adták az ügyhöz, akik energiát fektettek bele, akik nem sajnálták az idejüket áldozni arra, hogy akár egészségügyi szakemberként, akár felsőoktatási szakemberként, akár politikusként segítsék ennek az ügynek a sikerét.

Kozma Gábor szerint jó kérdés, hogy újszülött-e ez a huszonöt éves intézmény, hiszen majdnem egy éve annak, hogy egy új életszakasz kezdődött az intézmény életében, amikor a Gál Ferenc Főiskola átvette a működtetést, de ha csecsemőnek tekintenénk, akkor megvonnánk tőle a negyedszázados cseperedés minden eredményét és nagyszerű helytállásának a tényét.

A köszöntők után Görgényi Ernő és Kozma Gábor együttműködési megállapodást írtak alá, amely Gyula Város Önkormányzata és a főiskola között köttetett. Ennek értelmében az iskola és az önkormányzat közösen fog dolgozni azon, hogy a hallgatók gyakorlati képzésében minél nagyobb szerepet játszanak a városi intézmények.

Végül Kovács József országgyűlési képviselő nyitotta meg a kiállítást.

A könyvtárban nyílt tárlaton végigkövethetjük azt a 25 évet, mely során a több egyetem és főiskola kihelyezett karaként működő gyulai intézmény folyamatosan bővült, és az egészségügyi ágazat mellett ma már a szociális szféra és turizmus számára is képez szakembereket.

 

 

 

Kategória 
Hírek Könyvtár